fbpx

Сухота в устата. За какво сигнализира?

Пресъхна ми устата! Неслучайно, когато езикът залепне за зъбите, ни обзема тревога. Неприятният симптом, който на прима виста свързваме с жажда или притеснение, наистина има за цел да задейства „червената лампичка“ в организма ни. Кои коварни диагнози се крият зад сухотата в устата? Как вредните ни навици задълбочават оплакванията? Колко важна е слюнката за здравето на зъбите и венците? И защо не бива да неглижираме ксеростомията? Потърсихме отговорите от д-р Теодора Недялкова, специалист по дентална медицина и пародонтология от дентални клиники „Д-р Теодора Недялкова“ в столицата.

„Ксеростомията е симптом на суха уста, причинен от намалено количество слюнка. Оплакванията могат да са вследствие на редица медицински заболявания и състояния, както и в резултат на прием на различни медикаменти, храни или напитки“, обяснява д-р Теодора Неделякова. С подобен проблем към специалистите по-често се обръщат пациенти над средната възраст, както и такива, които системно вземат лекарства.

Здравите отделят до литър слюнка за ден

Здравите хора отделят между 400 и 1200 мл слюнка на денонощие, разкрива специалистът от клиники „Д-р Теодора Недялкова“. Чрез нея се осъществява минерализацията или деминерализацията  на твърдите зъбни тъкани. А количеството и съставът ú са от основно значение за здравето на устната кухина. „Слюнката участва в киселинно-алкалното равновесие в човешкия организъм. Изследвания показват, че много протеини, съдържащи се в кръвта, се откриват и в нея. А вземането на слюнка е много по-лесен и евтин метод за изследване в сравнение с вземането на кръв“, разяснява специалистът по дентална медицина. Тестове на слюнка се правят за доказване на различни вещества в организма – като алкохол или наркотици, както и наличие на бременност или на различни биомаркери, доказващи заболявания или състояния на целия организъм, допълва д-р Недялкова.

Лекарства за кръв и рак влияят на секрецията

Най-често причина за понижената секреция на слюнка е лекарствена терапия. „Медикаменти, чийто прием може да резултира в ксеростомия, са някои антихипертензивни (при високо кръвно налягане), антихистамини (противоалергични), антидепресанти, мускулни релаксанти, както такива, прилагани при болестта на Паркинсон или злокачествени заболявания“, изрежда ги специалистът по дентална медицина. Ксеростомията понякога е резултат и от провеждане на лъчетерапия в областта на шията или главата и засягане на някоя от големите слюнчени жлези. „Може да е последствие от химиотерапия или хормонални лечения“, допълва пародонтологът.

Рисков фактор е за кариес и зъбна плака

„Ксеростомията най-често се придружава от напукани устни, лош дъх, лепкава и гъста слюнка, невъзможност да се усети вкусът на храната“, разкрива д-р Недялкова. И споделя, че пациентите със сухота в устата по–често страдат от орална кандидоза (гъбични инфекции), повече и по-агресивни кариеси, подут и болезнен език. „По-трудно преглъщат храната и имат нарушена фонетика. Намаленото количество слюнка води до натрупване на прекомерно количество зъбна плака, преразвитие на пародонтопатогените и по-тежко протичане на пародонталните заболявания“, алармира специалистът от клиники „Д-р Теодора Недялкова“.

Внимание, Паркинсон и инсулт!

Често зад сухата и изранена уста се крият и диагнози, застрашаващи не само здравето на зъбите и венците. Непрестанното чувство за жажда на първо място се асоциира с „бича“ на XXI век – диабета. При това – лошо контролиран, с високи нива на кръвната захар. „Други заболявания, при които се наблюдава ксеростомия, са депресии, СПИН, болест на Паркинсон и Алцхаймер, синдром на Сьорен, дори инсулт“, уточнява д-р Недялкова. Подобни оплаквания имат и пациенти с алергии, сънна апнея и хъркане, както и обструкции, налагащи дишане през устата.

Наред с тези заболявания, фактор са и вредните навици. „Тютюнопушенето, дъвченето на тютюн, прекомерният прием на алкохол, както и стресът, причиняват намалено слюноотделяне“, напомня специалистът по дентална медицина.

Гелове връщат баланса

Най-голямото предизвикателство при ксеростомията е навременното ú диагностициране и откриването на етиологичния фактор за нея, категорична е д-р Недялкова. „Ако е свързана с прием на медикаменти (най-честата причина), то алтернативата е да се заместят с други, които нямат страничен ефект сухота в устата“, обяснява пародонтологът.  Лекарят може да изпише и препарати, които стимулират слюноотделянето (например, съдържащи пилокарпин), а също така и различни гелове, заместители на слюнката. „Те се ползват особено преди хранене, като се намазват сухите участъци в устата“, уточнява д-р Недялкова.

Добрата диета също е част от терапията. „Препоръчва се ограничаване на кофеина – кафе или чай, както и избягване на захарни и киселинни храни, алкохол, тютюневи изделия“, подчертава специалистът по дентална медицина. Пациентите с подобен проблем трябва да избягват и водите за уста, съдържащи алкохол, както и да прилагат пасти за зъби, богати на флуор (поради антикариесната му активност), продължава д-р Недялкова.

Съветът ú към пациентите с подобни оплаквания е да пият не по-малко от 2,5 – 3 литра вода дневно. От помощ им е и допълнителното овлажняване на въздуха в спалнята, тъй като дишането през устата насън може да е причина за неприятната ксеростомия.

Знаете ли, че…

Слюнката е пълна с ензими и хормони

„Слюнката се произвежда от три чифта големи и множество малки слюнчени жлези, секретиращи в устната кухина“, обяснява д-р Теодора Недялкова. Съставена е от 98% вода, но съдържа и електролити, антибактериални съставки, ензими, муцини, хормони, протеини, бели кръвни клетки. „Основните функции на слюнката са храносмилателна, защитна, екскреторна, терморегулаторна, дентотрофна, фонетична“, изрежда ги специалистът по дентална медицина.

„В слюнката се съдържат ензимите амилаза и липаза, които започват смилането на въглехидратите още от устната кухина. Защитната ú функция се дължи на антибактериалните съставки, които отмиват и разграждат вредни и ненужни за организма вещества, попаднали в устата. Чрез разтварянето им в нея, се предоставя възможност на вкусовите рецептори да оценят качеството на приетата храна“, разкрива още пародонтологът. Като допълва, че в слюнката се съдържа дори тъканен фактор – тромбопластин, който участва в  кръвосъсирването и стимулира растежа на епидермалните клетки.

Текст: д-р Теодора Недялкова, специалист по дентална медицина и пародонтология от дентални клиники „Д-р Теодора Недялкова“