fbpx

Цветът на зъбите е заложен в гена      

Цветът на зъбите е нещо, заложено в гените, също както нюансите на кожата или очите ни. Затова не всеки може да докара перфектната усмивка, обяснява д-р Теодора Недялкова. Според зъболекарката 80% от хората искат по-бели зъби, но при много от тях става дума за излишна суета.

Другата крайност е проблемът „жълти зъби“ да се подценява, категорична е специалистката. Ако не се вземат мерки, може да се стигне до проблеми на устната кухина и възпаления на венците.

Разбира се, не за всичко е виновна наследствеността. Понякога сами успяваме да си навредим най-силно.

Едни от най-тежките промени идват от група антибиотици – тетрациклини. Тогава се появяват петна, които се изчистват изключително трудно от стоматолозите. Добре познати оцветяващи продукти са кафето, чаят, черешите, виното.

Но дори и да ги избягва човек, естествен процес е зъбите да потъмняват с годините.

Много пациенти искат още и още по-бели, а това вече може да навреди. Всеки има краен предел в това отношение, който не бива да се преминава, категорична е денталната лекарка.

Манията за избелване съвсем не е нова. Първите стъпки започнали още през 1868 г.

Важно е да се знае, че потъмняването е два типа – външно и вътрешно. Външното засяга само емайла – двумилиметров прозрачен горен слой.

При вътрешното се променя цветът на дентина, който се намира отдолу и е същинската зъбна тъкан.

Противопоказано е избелване при деца под 16 г., бременни и кърмачки

Модерната медицина използва три типа продукти за избелване. От една страна са специалните пасти за зъби, които съдържат сода и други подобни вещества. Те действат полиращо и изчистват външното оцветяване, обяснява д-р Недялкова. Понякога и това е достатъчно за по-добрата усмивка.

Ако не – идва ред на по-активните химически съставки. Стар и доказан вариант е въглеродният пероксид – в различни концентрации се ползва още от края на по-миналия век. Сега се прилага най-вече като гел.

По-новото решение са продуктите с карбамиден пероксид. Те се прилагат отскоро, а в по-малки концентрации се продават и в аптеките за домашна употреба.

Преди сами да посегнем към избелващите средства, пак трябва да минем през зъболекаря, за да ни каже, че всичко е наред, категорична е д-р Недялкова.

При образуван зъбен камък е абсурд да се справим сами. Също и при различни възпаления на устната кухина.

Обикновени процедури не могат да променят цвета на зъб с умъртвен нерв. Тогава стоматологът пробива зъба, инжектира специално избелващо вещество и след това слага пломба. При оцветени коронки и мостове единствената възможност за повече белота е подмяната с нови.

Потъмнелите зъби могат да имат различен цвят – жълти, кафяви, червеникави или сиви. На практика това може да се забележи само от зъболекаря, но и от него зависи доколко успешно ще е избелването. Най-добре от химикалите се повлиява жълтото оцветяване, а най-слабо – сивото.

Преди избелването от ключова важност е да мием добре зъбите си. Затова най-подходяща е четка със средна твърдост, която да се сменя веднъж на три месеца. Пастите също е хубаво да се редуват, казва д-р Недялкова.

Обикновено избелването в кабинета, а и в домашни условия засяга само първите пет зъба от всяка страна. Другите на практика не се виждат от останалите.

При свръхчувствителни зъби е нормално часове след избелването да има неприятни усещания от студени напитки или от въздуха. Затова често стоматолозите дават успокояващи гелове с антисептик и флуор. Това помага зъбът да се реминерализира. Ако е направено както трябва, избелването не може да предизвика трайни проблеми, категорична е специалистката.

Ако правим избелване с домашни средства, е важно да не прекаляваме, защото тогава се появяват рискове. Друго задължително правило е равномерното нанасяне като застраховка срещу петна. Терапията може да се прави най-много веднъж годишно.

При зъболекар с традиционните методи процедурата излиза между 200 и 700 лв., а домашните комплекти започват от 50 лв.

КАРИЕСИ

Децата масово сядат за първи път на зъболекарския стол твърде късно, казва д-р Недялкова. Впечатлението от практиката й е, че по-малките имат по 3-4 нелекувани кариеса. Когато стигнат до зъболекаря, вече са се появили тъмни петна, издаващи доста напреднала фаза. Кариеси се появяват и при съвсем малки деца, като докторката е имала и пациентка на 2 г. и 3 месеца.

Нормално е първия път детето да отиде на зъболекар, без да сяда на стола, казва стоматоложката. Така то ще свикне, че няма нищо страшно. Друг съвет е да не се започва с „мантрата“ „няма да боли“. Тя просто кара детето да се чуди защо би трябвало да има проблем и да започне да се притеснява. Ако отиде и види, че няма нищо особено, ще свикне и нещата ще се наредят.

 

 

Забележка:

Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!