fbpx
Отложена пломба струва по-скъпо

Отложена пломба струва по-скъпо

Вместо 6 лв., за късно хванат кариес може да платите 300 лв.
Не пренебрегвайте болката, връща се като бумеранг, предупреждава д-р Теодора Недялкова

Да си сменя летните гуми или да си пломбирам зъба, който ме наболява от седмица? За никого не е тайна, че българинът е склонен да харчи повече за колата, отколкото за здравето си. Ако и пред вас стои дилемата с гумите обаче, помислете, преди да хванете пътя за автосервизa. Защото, оказва се, една отложена пломба може да ви струва колкото комплект нови гуми. И вместо 6 лв., лечението да ви излезе 300 лв. Защо не бива да отлагаме посещението при стоматологa – от страх или заради икономии, „Стандарт“ попита д-р Теодора Недялкова от дентални клиники „Недялков“.

Не пренебрегвайте болката в зъба. Понякога тя се появява и изчезва, но винаги се връща като бумеранг с по-голяма сила, предупреждава д-р Теодора Недялкова. „Ако имаме болка, която в началото е остра, но после изчезва, то месец по-късно може нервът да е възпален“, обяснява стоматологът. Стигне ли се дотам, лечението е по-трудно, дълго и скъпо. „Пациентът често стои в кабинета в рамките на 1,5 ч, за да се почистят каналите. Добре е те да се обработят машинно

с ендомотор за най-прецизно почистване

Контролираме достъпа в канала чрез апекс-локатор – апарат, който мери къде се намираме във всеки даден момент“, уточнява д-р Недялкова. И не крие, че терапията е доста по-скъпа. Ако за лечението на един кариес плащате от 6 лв. (по НЗОК) до 65 лв. (без НЗОК), то тук цената може да набъбне и до 300 лв. Защо? „Когато един зъб е умъртвен, става много по-крехък. Това налага след месеци или години да се постави корона. Да не говорим,че носи ново усещане, изисква повече усилия за почистване и трябва да се подменя периодично, в зависимост от адаптацията й към венеца“, обяснява д-р Недялкова. Освен това, дори при идеално проведено кореново лечение има минимален риск от рецидив. Защото и на 99% да са почистени микроорганизмите от канала, може да остане 1%, който да провокира възпаление. „Затова апелирам зъбите да се правят навреме,

когато не е засегнат нервът

и да не се умъртвяват само защото сме чакали твърде дълго“, казва д-р Недялкова.

Как да хванем кариеса навреме? „Понякога при преглед по зъбите няма видими дефекти, а пациентът няма оплаквания. В такъв случай идва на помощ „кариес диагностиката“. Тя може да се проведе чрез рентгенови снимки или чрез специална лампа детектор. При нея се виждат само зъбните корони и пломбите в устата. „Много ясно личи дали има кариес под пломбата или в междузъбното пространство, който няма как да се забележи при регулярен преглед, когато е в начален стадий“, обяснява д-р Недялкова. Тя не крие, че има пациенти, които с години не ходят на зъболекар по простата причина, че зъбите им се развалят, без да ги болят. „Когато се счупят, поразени от кариес, идват. А това е могло да се диагностицира по-рано чрез горните изследвания“, казва стоматологът. Затова регулярно ги препоръчва на пациентите си. „Стандартът на Световната здравна организация е да се преглеждаме на всеки 6 месеца. Но българинът и веднъж годишно да го прави, пак ще е напредък“, признава д-р Недялкова.

Цъкаш във Фейсбук, докато си на стола

Стоматологът ти прави пломба, а ти лежиш и си цъкаш във Фейсбук. И такава глезотия предлагат в кабинета на д-р Теодора Недялкова. Новият зъболекарски стол е оборудван с компютър с тъчскрийн и интернет. „Глезим си пациентите – може да си следят мача, любимото предаване или да пишат служебни мейли – за да са по-спокойни и отпуснати, докато работим“, обяснява д-р Недялкова. От клиниката са приготвили и друга изненада – до 15 декември всеки може да грабне 15% намаление. Как – вижте на drnedialkova.com и на страницата на Дентална клиника „Д-р Недялкова“ във Фейсбук.

Агресивен пародонтит атакува младите под 30 г.

Ако ви мъчи хроничен пародонтит, веднъж на 6 месеца трябва да ходите на процедура при стоматолога, обяснява д-р Теодора Недялкова. С гингивита е по-лесно – обикновено той изчезва с 1-2 почиствания, а контроли се правят веднъж годишно. По-сложно обаче е с т.нар. агресивен пародонтит, който напоследък се проявява все по-често, признава д-р Недялкова. Лошото е, че той покосява деца и млади хора под 30 г., а и не се провокира от натрупването на зъбна плака. Проявява се със силно кървене на венците, може да има и парене и лека болка. Страшното при него е, че, ако се хване късно, костта буквално се стопява. Зъбите опадват. А щом костта е поразена, няма как да се поставят и импланти. Така на млади хора може да се наложи да носят протези. За да се овладее коварното заболяване, може да се наложи допълнително медикаментозно лечение, а поддръжка на венците е нужна на всеки 3 месеца, понякога – и всеки месец, обяснява д-р Недялкова, която е специализант в катедра „Пародонтология“ на Денталния факултет на МУ-София.

Усмивката грейва за 30 минути

30 минути – толкова стигат, за да се сдобиеш с холивудска усмивка. Кабинетът на д-р Теодора Недялкова на ул. „Любен Каравелов“ 90 в столицата вече е оборудван с US избелваща лампа Beyond. След процедурата няма редукция на цвета, а при жълтите зъби се постига 100% бяло. С тези от сивата гама ефектът е по-ограничен, признава д-р Недялкова. Но те по принцип се избелват по-трудно – независимо от метода. Преди да решите да си подарите усмивката на Никол Кидман обаче, имайте предвид – трябва първо да се избавите от кариесите.

 

 

Автор: Яна Георгиева
Източник: www.standartnews.com

 

Забележка:

Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!