fbpx
Теодора Недялкова

Опознайте зъбите си, за да ги обикнете.

При непотърсена навреме помощ лечението излиза в пъти по-скъпо

Специална американска лампа избелва зъбите за 70 минути

Много млади хора вече имат проблеми с венците

Д-р Теодора Недялкова е от най-бързо прогресиращите в професията родни стоматолози. Родена е през 1981 г. в София. През 2005 г. се дипломира като дентален лекар към Факултета по дентална медицина в МУ-София, а през 2011 г. продължава своето професионално развитие, вече като специализант в катедрата по пародонтология. Още след завършването си започва работа като общопрактикуващ стоматолог в известна клиника, а преди пет години открива своята „Дентална клиника Недялков – д-р Теодора Недялкова“.

 

– Д-р Недялкова, много хора чакат да ги заболи зъб, за да потърсят специализирана помощ. Какви рискове крие това?

– Често при непотърсена навреме помощ кариесът може да достигне нерва на зъба и това да наложи ендодонтско лечение, тоест почистване на каналите, което изисква доста време и труд. Обикновено пациентът започва да изпитва болка от студено, топло и при хранене. Тази болка понякога се овладява с аналгетици и пациентът остава с впечатление, че вече е излекуван. Не след дълго обаче този лек дискомфорт се превръща в голям оток, а болката става ритмично пулсираща и непоносима. Тогава и аналгетиците вече не помагат, а лечението ще ви излезе в пъти по-дълго и скъпо.

– Процедурите за постигане на ослепителна холивудска усмивка са много актуални. С какви методи се прави това и безвредно ли е?

– Работим със специална американска лампа – американците впрочем са пионерите в тази област – която избелва зъбите минимум с няколко нюанса, и то само за 70 минути. Има доста индивидуалност и в тази процедура. Когато ме попитат „колко бели ще ми станат зъбите“, аз много обичам сравнението с изрусяване на косата – при едни става един нюанс русо, а при други съвсем различен.

–  А можем ли по някакъв начин сами да избелим зъбите си в домашни условия?

– В аптеките се предлагат избелващи комплекти или ленти, които съдържат много нисък процент избелващ агент. Биха могли да избелят зъбите, но със сигурност не толкова добре и видимо. Редно е преди започването на такава процедура денталният лекар да направи преглед на зъбите на пациента и да даде своите препоръки. Не се провежда избелване в случаи на кариеси, дефекти в емайла, свръхчувствителност, зъбни рецесии и др. И е важно да се знае, че вече направените пломби и корони не се влияят от избелващите агенти.

– А кога е добре да се направи коронка на зъба, вместо да се постави някакъв вид пломба?

– Обичам сравнението със старо  дърво, което е започнало да съхне – в началото можем да се катерим по него, но след време клоните му започват лесно да се чупят. Когато зъбът е девитализиран, т.е. умъртвен, той с времето  става по-крехък, а това в един момент изисква поставянето на коронка. Този момент дори не бива да се отлага, ако липсват голяма част твърди зъбни тъкани ( пломбата е много голяма), но това, разбира се, преценява лекуващият дентален лекар. При здрав пародонт коронката се подменя при нужда на около 7-8 години, но при пародонтално болните пациенти може срокът да е наполовина.

– Бихте ли разказали за някой по-интересен случай във вашата практика?

– Веднъж  в кабинета ми дойде жена на средна възраст, която се нуждаеше от вадене на зъб. Тя ме помоли да не й слагам никаква упойка, тъй като се  занимава с йога и може да притъпи усещането си за болка чрез медитация. В началото бях доста скептична към това й решение. Реших да започна процедурата, като бях сигурна, че по време на ваденето ще й поставя анестезия. Зъбът нямаше и най-малка подвижност. Тази жена дори не помръдна и гласа й не чух. А на финала каза, че ми е много благодарна, стана и си тръгна дори усмихната.

– Все повече хора страдат от пародонтит, какво бихте ги посъветвали?

– Напоследък много млади хора се оплакват от проблеми с венците – болка, зачервяване, оток, лош дъх, „оголване“ на зъбите. Посещение при пародонтолог уточнява диагнозата. Ако става думаза пародонтит, трябва да се уточни дали той е хроничен или агресивен. При болните с пародонтит системните грижи са от особена важност, за да може да се спре заболяването и да не се стигне до загуба на зъби.

– А кога трябва да започнат грижите, за да са здрави зъбите на децата?

– Още от ембрионалния период – бременната жена трябва да се храни разнообразно и да приема достатъчно продукти, богати на витамини и минерали. Всичко, което е полезно за нея, е полезно и за бебето. Важни са калцият, фосфорът и флуорът, които могат да се набавят и с млечните продукти, ядки, семена, риба, някои зеленчуци и плодове. Когато се роди бебето, след нахранване е много важно да се изплаква устата с чиста преварена вода. В аптеките се продава и ръкавичка за майката, с която да може да обтрива и венците на бебето. Когато поникне първото зъбче, около шестия месец, трябва да започне и  редовна хигиена с бебешка четка или напръстник за майката. За миенето на детските зъби родителите трябва да помагат до 4-5 години, защото децата рядко успяват да изчеткат добре сами.

– Как е най-добре да поддържаме устната си хигиена?

– Човек трябва да мие зъбите си поне два пъти дневно. Задължителна е употребата на конец за зъби – за почистване на страничните участъци на зъбите. При тези участъци най-лесно се развиват кариеси, които много бързо заразяват и страничните повърхности на съседните зъби.

 

От 

Източник: в-к Труд