fbpx

Момичешките зъбки поникват по-рано

Първото най-често пробива около 6-ия месец, обяснява д-р Теодора Недялкова.

Бременността е един от най-хубавите периоди, който преживява една жена. Седмица по седмица и месец след месец малкото бебче се развива, докато вече съвсем оформено реши да излезе на бял свят. Устатата и зъбките на бебето започват развитието си още от 4-ата седмица на бременността. Между 9-а и 12-а гестационна седмица (г.с.) се образуват горната устна, твърдото небце и носът. Развитието на горната челюст протича по-интензивно през ембрионалния период, ето защо при раждането тя има значително по-предна позиция от долната. Още повече, че бебето заема специфична поза в корема на майката – главата му е силно наклонена надолу и напред и така долната челюст е притисната от тялото. Затова горната челюст получава по-голяма свобода за по-бързо развитие и така зародишите на горните зъби са по-големи от тези на долните. Бебето се ражда и с по-плоско небце, което след това постепенно започва да се вдлъбва, докато се образува свод. Със стареенето на човека и загубата на зъбите му, твърдото небце става отново плоско.

Временните зъбки започват да се оформят от 7-ата седмица на бременността, а процесите на минерализация и оформяне на коронките на зъбите завършва малко след раждането на детето. Пробивът на първото млечно зъбче обикновено настъпва около 6-ия месец от живота на бебето и е съпроводено с повишено слюноотделяне, раздразнителност и сърбеж в мястото на пробива. Предлагат се различни гелове, които облекчават мъничето. Всички млечни зъбки пробиват до 20-30-месечна възраст на детето. Установена е закономерност за по-ранен пробив при момичета, поради по-ранно активизиране на ендокринната им система. Обикновено първи са резците на долната челюст, поради по-активното й участие в дъвкателния акт. При деца, живеещи на по-топъл климат, също се наблюдава по-ранен пробив. Въпреки всичко тези срокове са ориентировъчни и 5-месечните отклонения при пробива не се смятат за патология.

Млечните зъбки са общо 20 на брой – по 10 на всяка челюст – 4 резеца, 2 кучешки и 4 молара. За да поникнат здрави, от изключителна важност е приемът на минерали и витамини от бъдещата майка. Те са необходими особено през втората половина на бременността, когато започва минерализацията на временните зъбки.

Майката се нуждае от калций, фосфор, флуор, които се съдържат в млякото, млечните производни и разнообразни месни и растителни продукти. В кърмата и в адаптираните млека се съдържат всички необходими съставки за правилното развитие на временните и постоянните зъбки. Сученето също има важна роля при развитието на дъвкателния апарат на малкото дете. Ето защо фирмите производителки на биберони за хранене се стараят формите им максимално да наподобяват женската гърда, за да може механизмът на сученето при изкуствено хранените деца да се запази относително същият.

През първата година на детето е съществена още профилактиката на хиповитаминозата Д. Тя се провежда с ежедневни дози витамин Д, назначени от педиатъра. Флуорната профилактика също е един от начините за повишаване устойчивостта на зъбите срещу кариеси. Флуорните съединения се намират във въздуха, почвата и водата. Богати на флуор са и житните растения, оризът, бобът, рибата, чаят. В някои райони на България във водата има много големи количества флуор – Овощник, Меричлери, Хисаря. Там допълнителен прием на минерала не се препоръчва. Флуорна профилактика може да се назначи при нужда, обикновено съвместно от педиатъра и денталния лекар, наблюдаващи детето. Тя може да се провежда чрез прием на таблетки флуор или чрез локални флуорни препарати за устната кухина и зъбите. Но тази терапия никога не бива да се самоназначава от майките, тъй като предозирането крие опасности за детския организъм.

 

 

Забележка:

Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!