fbpx
Доктор Теодора Недялкова и доктор Таня Барашка

Какви четки и пасти за зъби препоръчват специалистите?

След последното издание на рубриката „д-р Ох боли“, в което доктор Теодора Недялкова подробно разказа за парадонталните заболявания, младият специалист отново гостува в студиото. Доктор Недялкова си доведе и подкрепление в лицето на доктор Таня Барашка – дентален лекар и трейнър към „Pierre Fabre България“. Двете заедно обсъдиха подробно средствата за лична орална хигиена.

Д-р Недялкова и д-р Барашка започнаха с исторически преглед на създаването на четката за зъби. Преди 5000 години древните египтяни са почиствали зъбите си, гризейки дървени клечки, а първата истинска четка за зъби се появявя в Китай преди 1600 години.Целта на миенето на зъби е почистването на плаката. Оказва се, че природата е заложила и в човешкия организъм такава функция – чрез езика, слюнката и бузите си също почистваме част от зъбната плака!

Анализът на продуктите за орална хигиена започна от четките за зъби. Те се класифицират според възрастовата група, която ги използва – за бебета, за деца, за възрастни; от друга страна меки и среднотвърди, могат да бъдат и ежедневни и специализирани четки. Специализираните се делят на ортодонтски, четки след хирургия, четки за почистване на импланти.

Истината обаче е, че само с четка човек не може да почисти повече от 66% от зъбната си повърхност. Нужна е употребата на конец и междузъбна четка. Тези средства за междузъбно почистване се явяват като такива със задължителен характер.

Меките четки за зъби e редно да се използват, когато имаме конкретен проблем, изискващ такава четка – оголени зъбни шийки например, които провокират зъбна чувствителност или след оперативен период, когато трябва да полагаме грижа за заздравяващите тъкани. Четка Elgydium за чувствителни зъби е изработена от деликатни влакна, които са диамантено заоблени, като по този начин се щадят емайла и венците, уточни д-р Барашка. Тя изтъква, че всеки пациент се нуждае от различен тип средства за поддържане на хигиена. В основата на производството на четките и аксесоарите от гама Elgydium е заложена медицинска експертиза. От тази гледна точка е важно къде може да ги намерим – единствено в аптеките и денталните кабинети, където можа да се получи съвсем точна консултация от специалист.

Имах един куриозен случай, допълва доктор Недялкова. При мен на преглед дойдоха млада двойка за да проверят пародонталния си статус. Много мотивирани пациенти, с перфектна устна хигиена, момичето сяда на стола, отбелязвам, че тя няма кариеси, няма никакво гингивално възпаление, перфектна естествена розова и бяла естетика, но на няколко места се вижда малки черни триъгълници. Питам аз какво се се случило там на тези места. И какво ми казват: Ами в супермаркета имаше на промоция интердентални четки за зъби –и ние си купихме и защото много се грижим за устната си хигиена, започнахме да се мъчим да си ги вкарваме между зъбите, за да почистваме…… Ами почудих се да се смея ли да плача ли! Ама, това младо момиче нямаше никаква нужда от интердентални четки, а само от конец за зъби. След като им обясних това, момичето се обърна към приятеля си и му каза укорително: Видя ли, че не всичко трябва да купуваме, което е на промоция!

Пастите за зъби се разделят главно на такива със съдържание на флуор и безфлуорни. Флуорът е минерал, който участва в реминерализацията на емайла породена от киселинните атаки след хранене. Той има отношение към защитата от кариес и зъбната свръхчувствителност, отваря темата за пастите за зъби доктор Таня Барашка. В пастите, които са с антиплаково действие като Elgydium Антиплака може да открием хлорхексидин – това е широкоразпространен антибактериален агент, който потиска развитието на бактериите, формиращи зъбната плака. С негова помощ освен за зъбите се грижим и за венците – облекчава признаците на тяхното раздразнение. В пастите насочени към грижа за венците при хората с пародонтални проблеми могат да се открият противовъзпалителни съставки като еноксолон, различни растителни екстракти с такова действие. В паста Elgydium за защита от ерозия на зъбите – това е интересно заболяване, което се дължи основно на рисков начин на живот, който води до увреда на емайла вследствие на прекомерна консумация на газирани и подсладени напитки например, драстични хранителни режими и други – се съдържат регулатори на киселинността в устната кухина.

В избелващите продукти е различна абразивността на частиците и не винаги е удачно да бъдат използвани от хора с чувствителни зъби например.

Създадена е и обучителна паста за зъби – Elgydium оцветяваща зъбната плака. Целта й е да покаже къде оставяме недобре почистена зъбна плака. Виждайки светло зеленото оцветяване по трудните за почистване зони, което лесно се отстранява с ръчна четка, можем да бъдем сигурни че сме измили зъбите си на 100%. Тази паста е предназначена както за деца, така и за възрастни. 

Чуйте целия разговор в звуковия файл: