fbpx

Имаме ли нужда да избелваме зъбите си?

За процедури по избелване на зъби се пише преди повече от век. Още тогава хората са се тревожили за белотата на усмивката си. Провеждали са се  множество клинични проучвания по темата и вече така бленуваният бял нюанс на зъбите се смята за напълно постижим.

Цветът на зъбите, подобно на цвета на очите и косата, e  кодиран в гените . Той   може допълнително да бъде потъмнен  – като резултат от прекомерен прием на антибиотици и други медикаменти  в детска възраст, ежедневен прием на високо флуорирана вода (райони в Бълагрия – с. Овощник, с. Огняново, гр. Меричлери и др.), работа с тежки метали.  Тогава се получават т.нар. ендогенни оцветявания на зъбите, обикновено в тъмно жълт до кафеникав нюанс. За тези пациенти са необходими повече процедури за  избелване, по-висок процент на действащият агент и като цяло повече упоритост.

Екзогенните оцветявания на зъбите се получават следствие на прекомерен прием на черен чай, кафе , употреба на тютюневи изделия, червено вино, боровинки ,къпини и др.  За намаляването на ефекта от тези „оцветители“ се  употребяват  избелващи пасти за зъби.Те могат да премахнат само  външните  оцветявания. Естествено и тук приноса на денталният лекар трябва да е основен, тъй като редовното професионално почистване на зъбите (отстраняване на зъбен камък, плака и оцветявания) не позволява трайното им преоцветяване, както и гарантира доброто здраве на венците и зъбите.

С годините също така  се наблюдава  естествена промяна на цвета на зъбите, за съжаление винаги към по-тъмно. Много е важно да разясним на пациентите, които имат колебания дали да се подлагат на избелващи процедури , че това зависи от т.нар. естетичен триъгълник .Той се сключва между цвета на склерата (бялото) на двете  очи  и цвета на зъбите. Те би трябвало да си кореспондират, т.е да няма голяма разлика в нюанса на бялото. Също така  избелените зъби не бива да са много по-светли от склерите на очите ,защото и в този случай не се получава добър краен естетичен резултат.

Избелването винаги трябва да става след консултация при денталния лекар, тъй като има случаи, в които то може да е противопоказно и да навреди на здравето. Понеже не са правени клинични проучвания върху деца и бременни, то е добре тази процедура да се избягва при тях.

Естествено, в областта на зоната, която ще се избелва не бива да има кариозни лезии, недобре адаптирани пломби, венечно възпаление или гингивални рецесии. Добре е да се знае, че цвета на металокерамични корони, изцяло керамични корони  и пломби не се повлиява от избелващите агенти. Също така девитализирани (умъртвени) зъби, се избелват с отделни процедури по ендогенно избелване. Ако трябва да се подменят пломби по предните зъби, които след избелването вече съществено се различават по цвят от  съседните зъбни тъкани, то трябва да се изчака задължително 14 дни – време,  в което нарушените адхезивните свойства на емайловите призми се възстановяват и  крайният  избелен цвят се установява финално .

Веднъж избелени зъбите ,никога не възвръщат наситения  тъмен нюанс, винаги остават по-бели от първоначалният им вид.

Трябва също така да се отбележи, че жълто оцветените зъби се избелват много по-лесно от сивкаво-оцветените.

За методите, различните  апарати , агенти за избелване и времетраенето  – следва продължение.