fbpx

Внимавайте с избелването на зъбите

Изберете подходящото отстраняване на потъмняванията и се уверете, че сте в добро орално здраве. Това съветват български стоматолози на специално организирана среща, посветена на избелването на зъбите. То може да стане на зъболекарския стол и вкъщи. „Всеки иска да прескочи стоматологичния кабинет. Никой не обича да ходи на зъболекар, но е важно за общото ни здраве. Избелването на зъби се налага като нова модна тенденция, но има някои изисквания“, заяви д-р Теодора НЕДЯЛКОВА, дентален лекар в стоматологична клиника.

Оцветяването на емайла е сериозен проблем, на който се търси разрешение от 1868 година. Тогава започват и опитите за избелване на зъбите. Потъмняванията са външни и вътрешни. Първите се повлияват по-лесно. Те настъпват от фактори на външната среда – прием на кафе, чай, тютюн, червено вино и други пигментообразуващи храни. Могат да се отстранят само с усилията на пациента, добра орална хигиена и правилно почистване на съзъбието. Вътрешните оцветявания се повлияват значително по-трудно. Някои от тях са свързани с неминуемия процес на износване и остаряване на зъбния емайл. Причина за потъмняването могат да бъдат също така прием на антибиотици от тетрациклиновата група (част от често използваните и масово предписвани широкоспектърни антибиотици), наследственост, прекомерно количество флуорид и зъбни травми, недобре протекла бременност. Тъй като рано или късно всеки в живота си изпитва влиянието на поне един от тези рискови фактори, често се търсят различни начини за избелване на зъбите.

Д-р Недялкова обясни, че при този процес се използват обикновено два агента. Единият е водородният пероксид. Измислен е още през 1884 г. и изцяло се използва единствено в зъболекарските кабинети. В домашни условия активното вещество е карбамиден пероксид. Открит е от стоматолози през 1968 г. в САЩ. През 1989 г. е патентован не само като антисептик, но и като добър избелващ агент. При контакт със зъбите той се преобразува в кислород и премахва оцветяващите органични съединения от зъбните пори. Такъв продукт се предлага и на българския пазар. Специалистите съветват всеки, който е решил да си избелва зъбите, задължително да прави профилактичен преглед при стоматолога два пъти в годината. А самото избелване е желателно да става веднъж на 12 месеца. При възпаление на венците подобни процедури са абсолютно противопоказани, както и по време на бременност.

Кога не може да се получи желаният ефект? Първият случай е при наличието на пломби. Когато потъмняването е на един зъб и е настъпило следствие на травма, възпаление или умъртвяване, също не може да се очаква избелване. Оцветяването от зъбен камък или калцификати не се повлиява от активните агенти на продуктите.

„Потъмнелите зъби са не само естетичен, но и здравословен проблем. Те състаряват усмивката, понижават самочувствието и предразполагат към заболявания на устната кухина. Ние, специалистите, съветваме хората преди всичко да се ограмотяват по отношение на здравната си култура. За съжаление, много малък процент не само от възрастното, но и от младото българско население има нужните и правилни познания. Повечето казват, че си мият зъбите 2-3 пъти на ден, но не са наясно каква четка да използват и коя паста е подходяща точно за тях“, допълни д-р Недялкова.

Елица ПАЛОВА

 

 

Забележка:

Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!