fbpx

Бяло, по-бяло, най-бяло

Tози ефект при цвета на зъбите може да се постигне вече и при домашни условия. В момента специална кампания, при това безплатна, осигурява консултация със специалист как точно става това. Ако отидете по този повод при д-р Теодора Недялкова от Стоматологични клиники “Недялков”, тя непременно ще ви информира и за причините, поради които с годините зъбите ни потъмняват.

“Основните причини за оцветяването на зъбите, това са оцветяващите храни – кафе, червено вино, плодове… Oт тях черешите и вишните са много активни в това отношение, цигарите също. Тютюнопушенето е една от причините за неприятно оцветените зъби в катранено, но това не спира хората да пушат.

Започнаха ли и хората у нас да се вълнуват от цвета на зъбитe си, от вида на усмивката си? До скоро това беше холивудска грижа?

Разпитвала съм свои клиенти, пък и анкети са правени – 80% от хората не си харесват цвета на зъбите като се усмихнат, но повечето от тях само констатират това като факт, без да предприемат нещо. Други пък търсят начини за избелване, но все не са доволни от резултата. Дори имам случаи на хора, които си имат прекрасна наследствена усмивка, но те казват, че искат зъбите им да станат още по-бели и правят една, две, три избелващи процедури.

Това не е ли вредно?

Трябва да се знае, че не може до безкрай да се правят избелващи процедури. То си има една гинетичнозаложена линия стоп, която не бива да се прекрачва, защото оттам нататък вместо ползи, ще тръгнат вредите.

Правим сега едно избелване. След колко време може да се направи второ?

Трябва да мине поне една година. Трайността на едно избелване по принцип е от една до четири години. Най-добре от избелването се повлияват жълто оцветените зъби.

А в колко цвята могат да се оцветят зъбите ни с годините?

Зъбите обикновено са оцветени в няколко тона – жълто, кафяво, червеникаво и сиво. Хората не ги забелязват, но един стоматолог още като погледне в устата и вижда тези цветове. Най-трудно се избелват зъби със сиви оцветявания. Когато избелим едни жълти зъби, те за много по дълго време си запазват белия цвят, докато при другите този период е по-кратък.

Има ли възможност за избелване с фитопродукти? Сега много пасти за зъби имат претенциите, че са избелващи?

Избелването с тези фитопродукти лично според мене се дължи на по-доброто почистване на зъбите по този начин. Когато си измием зъбите дори и с неизбелваща паста за зъби се маха плаката, падат остатъците от храна, не се позволява натрупване на зъбен камък и по този начин зъбите просто изглеждат по-бели. Но тези продукти просто не могат да повлияват и да предизвикат оксидационен процес, чрез който да стане избелване на зъбите. Те премахват само външното оцветяване чудесно.

Има ли случаи, при които въпреки желанието на клиента, избелване не може и не трябва да се прилага?

Има и това са случаите, в които зъбите са болни. Избелването е процедура , подходяща само за здрави зъби. Хората трябва да знаят, че протезите също не могат да се избелват. И по принцип се избелват най-вече предните зъби – те се виждат при една усмивка. Дори може само горните предни зъби да се избелят. Не зная дали сте забелязали, но когато се усмихнем, обикновено се виждат само предните горни зъби.

Вече и в България може да се закупи системата за избелване на зъбите Beautiful White System.

Тя е иновативен продукт, който е пригоден за употреба в домашни условия. Избелващият гел в системата съдържа същата субстанция, която зъболекарите в цял свят използват в своята практика при избелване на зъбите. Освен отличният избелващ ефект, който се постига при използването на този иновативен продукт, допълнителен плюс е антибактериалният ефект, който намалява възможността от поява на микробактериална плака на зъбите. Едновременно с това избелващият гел действа и в междузъбните пространства, като резултатът е постигането на равномерно бяла и ослепителна усмивка за кратко време.

Всяка такава система за избелване съдържа спринцовки с избелващ гел, шини и инструкции за употреба. Системата е предназначена за употреба в домашни условия, но въпреки това е препоръчително първият път да се потърси консултация със специалист, за да не се допуснат грешки при моделирането на шината на захапката.

 

 

Забележка:

Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!